Megjelent: 1989. január
Hamburger István cukrászmester ajánlata
ANANÁSZBÓLÉ
Hozzávalók:
1 doboz konzervananász
20 dkg cukor
1 liter félédes bor
1 üveg száraz pezsgő
Az ananászkonzerv levét elkeverjük a cukorral, beletesszük a gyümölcsöt, és ráöntjük a bort. Legalább 2-3 órát hűvös helyen pihentetjük. A lehűtött pezsgőt közvetlenűl fogyasztás előtt öntjük bele.
TÚRÓTORTA
Hozzávalók:
tortaalaphoz:
6 tojás
12 dkg cukor
14 dkg liszt
kevés citromhéj
Töltelékhez:
40 dkg étkezési túró
14 dkg porcukor
2 dkg vaníliás cukor
kevés reszelt citromhéj
kevés reszelt narancshéj
3 dl tejszín
2 dkg kristálycukor
5 dkg mazsola
5-6 db hámozott őszibarack befőtt
10 dkg sárgabarackíz
Tetejére:
1,5 dl tejszín
2 dkg kristálycukor
mandarin befőtt
A tojásból, cukor, liszt és kevés citromhéj hozzáadásával hagyományos módon piskótatortát sütünk. Ha kihűlt, kettévágjuk és mindkét lapot vékonyan sárgabarackízzel megkenjük. Közben a 3 dl tejszínt 2 dl cukorral és kevés vaníliás cukorral felverjük. A túrót villával szétnyomkodjuk, beletesszük a mazsolát. a citrom és narancs héját, valamint a cukrot. Könnyedén belekeverjük az előzőleg felvert tejszínhabot és felét a piskótalapra kenjük. Beterítjük a vékonyra vágott őszibarack befőttel, majd a visszamaradt krémet ismét rákenjük. Rátesszük a félbevágott torta másik felét, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük, majd megforditjuk. A 1,5 dl tejszínt felverjük a 2 dkg kristálycukorral és kevés vaníliás cukorral és az egész tortát tejszínnel bekenjük A tetejét tejszínhabbal és mandarinbefőttel díszítjük.
Benedeczki Pálné ajánlata
GYORS RÉTES
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 pohár tejföl
1 egész tojás
egy csipetnyi só
A fenti anyagokat jól összekeverjük és felverjük. A tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk. Ezután 10 dkg zsírt felolvasztunk, majd 10 dkg lisztet keverünk hozzá. Ezt rákenjük a kinyújtott tésztára és felcsavarjuk, mint a bejglit és 6-7 darabra osztva felvágjuk. Az így felvágott darabokat egyenként kinyújtjuk, megzsírozzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és a tölteléket (lehet túró, meggy) rárakjuk a tésztára és újból összetekerjük. A tepsibe téve ismét megzsírozzuk és kisütjük,majd porcukorral meghintjük.
SÓS STANGLI
1 tojás sárgaját, 10 dkg zsírt, 1 kiskanál sót habosra keverünk. 30 dkg lisztet adunk hozzá és tejföllel összeállítjuk. Az összegyúrt tésztát kisujjnyi vékonyra elnyújtjuk, a tetejét a tojásfehérjével megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk, a sajtot kicsit belenyomkodjuk a tésztába. Vékony, hosszú csíkokra vágjuk. és rózsaszínűre sütjük.