
Vannak-e jó borok Siklóson és környékén? Ez a kérdés is lehetett volna a mottója a március 9-én rendezett borversenynek, melyet a Városi Tanács és a HNF Kistenyésztők és Kertbarátok Köre rendezett. Mielőtt még bárki is a bevezetőben említett kérdésre igennel vagy nemmel szavazna, gyorsan leszögezem: vannak jó borok és az eredményhirdetésen átadott díjak számából következően nem is kevés a számuk!
A besorolásra 180 minta érkezett, 147 a fehér fajtákból és 47 a vörösborokból. többségük a tájra jellemző olaszrizling és oportó. A művelődési központ pincéjében berendezett átvételi helyen Bender József, Daka Zsolt, Ledvina János, Régert József, Rövid Jenő végezte a borok besorolását, címkézését. Nem került sor semmiféle „susmus’ -ra – mellyel néhányan indokolták a távolmaradásukat állíthatom ezt, mivel alkalmam volt végigkísérni a verseny minden mozzanatát. A 9-i zsűrizéshez a szervezők nagyon hangulatos körülményeket teremtettek, igazi ,,borünneppé” vált a délelőtt.
A rangos zsűri dr. Diófási Lajos vezetésével 9 órakor kezdte meg a munkáját és fél egyig folyamatosan értékelte a felvonultatott borokat. A 4 bizottság (I. sz.: Fekete Károly, Horváth István, Gellért György, Varga Sándor, Nagy Ferenc; a II. sz.: Heiner László, dr. Lisicza István, Marth Ferenc, Fekete Péter, Bender József: a III. sz.: Bakonyi Antal, Daka Lajos, Tiffán Ede, Pólya Ferenc, Németh László, Leidinger Pál; a IV. sz.: Máder Tibor, Sólyom György, Környei Béla, Peresztegi László, Daka Zsolt) a fehérborok közül 33%-ot aranyérmesnek, 35%-ot ezüstérmesnek, 21%-ot bronzérmesnek, a vörösek közül 27%-ot aranyérmesnek, 23%-ot ezüstérmesnek és 17%-ot bronzérmesnek ítélt meg.
A városi borverseny aranyérmes borai és termelői:
Vegyes fehér: Bajnai József, Tollas Tibor, Rónási Jakab:
Hárslevelű: Nagy Lajos, Bódis József, Iványi Dezső;
Olaszrizling: Gerner József, Boros József, Bódis József, Schillinger Ferenc, Stecker József, Prihoda József, Szabadi János, Szarkándi Lajos, Kovács Dezső, Bajnai József, Hajmási László. Márkus Antal, Szeibert Dezső, Kalmár József, Ábel János, Dómján János, Nagy Ferenc, Kovács Ferenc (Kisharsány);
Rajnai rizling: Somogyi József, Kalmár László, Kurucz Sándor;
Zöld vertelini: Gerner József, Magyar Mihály
Zenit: Somogyi József, Szekeres József
Souvignon: Csabai János, Kalmár József
Királyleányka; Kovács Ferenc
Szürkebarát; Chardonay: Iványi Dezső, Bohner Lajos, Terbe Dezső, Boros József
Rizlingszilváni: Bitó Mihály, Szeibert Dezső; Domján János
Tramini: Nagy Ferenc, Nagy Lajos, Vida Dezső vegyes fehéri rizlingszilváni, tramini.
VÖRÖSBOROK:
Almamelléki Károly vegyes vörös
Thürmer György oportó
Iványi Dezső, Benkő László, Kosztolányi Gábor zweigelt
Tasi István, Markó György
Kékfrankos: Matyi József, Szeibert Dezső, Kurucz Sándor
cabernet; Vremenácz István, Tarr István.
A borverseny után — úgy hiszem — érdemes lenne a forgalmazóknak, termelőknek, kereskedőknek is azon gondolkodni, hogy az aranyérmes borok hogyan kerüljenek majd a fogyasztók asztalára, mert a termelők most is bizonyították: vannak elsőosztályú borok a tájegységünkön, és hajlandók a munkájukkal is tenni a minőségért, a borvidékért.
Reménytkeltőek az új bortörvény leendő előírásai, s talán bortermelőknek is megnő az esélye a piachoz jutáshoz azzal, hogy a szakcsoport palackozó- és címkéző gépet vásárolt.
Kajzer